Shanghai (19.04.05) 
dinsdag, 19 april, 2005, 11:58
Vandaag ben ik even op bezoek geweest bij de Jiaotong universiteit. Leuke campus, oude gebouwen en vol met studenten.


Nanjing Lu is de voornaamste winkelstraat in het centrum

’s Avonds ging ik samen met Miodrag maar eens naar de Carrefour, de grootste supermarkt in Shanghai. Ook zijn er kleine winkeltjes en een Megabite foodcourt. Het supermarkt gedeelte is op twee verdiepingen die niet met elkaar verbonden zijn achter de kassa’s. Dus als je iets wil hebben van de andere etage, moet je eerst afrekenen. Ze hebben wel veel in deze supermarkt, inclusief diverse soorten kaas. Op de expat sites op het internet wordt meestal gemeld wanneer er weer een verse lading kaas is gearriveerd in de Carrefour. Ook is hier voldoende halfvolle melk, die in andere winkels behoorlijk schaars is. Ze maken in China zelf bijna geen boter en dus is er minder halfvolle melk. Ook houden de Chinezen meer van vet. Op de pakken staat dat er minimaal 3.1% vet in zit. Ik ben meer geinteresseerd in een maximum.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3856 )
Multimedia (18.04.05) 
maandag, 18 april, 2005, 11:56
Deze avond wordt mijn audio installatie gebracht en geinstalleerd. Een geweldig 5.0 surround systeem van het overbekende merk Qisheng met twee karaoke microfoons voor maar 2600 yuan (ong. 260 euro). Kan niet veel soeps zijn, maar goed. Om zeven uur ’s avonds zit ik dus met zweet in de handen te wachten op mijn nieuwe speledingetje.

Om acht uur zit ik er nog en bedenk dan dat tijd voor Chinezen een heel ander begrip is. Om negen uur, begin ik toch wat te twijfelen en besluit maar naar de winkel te lopen die per slot van rekening aan de andere kant van de straat is. Ik wordt herkend en vriendelijk begroet. Als je iets komt kopen, dan verstaan Chinezen je zelfs als je plat Fries praat. Maar, wanneer je iets te klagen hebt, schijnt alle linguistisch vermogen verdwenen te zijn. De afdelingschef wordt er bij gehaald, gebeld, de chef van de afdelingschef en tenslotte een gewone klant die blijkt over wat Engelse woorden te beschikken.
Uiteindelijk wordt mij verteld dat mijn spulletjes het pakhuis verlaten hebben en ergens op de weg rondzwerven in het drukke verkeer. Overtuigd keer ik thuiswaarts en nog geen tien minuten binnen, gaat de bel.


Mijn geweldige chinese multimedia surround karaoke installatie

Twee heren bepakt met dozen stappen mijn apartement binnen en beginnen in razende vaart uit te pakken, te meten, draden te trekken an aan te sluiten. Nog geen kwartier later zijn ze (gelukkig met lege dozen) verdwenen en kan ik mij rustig over de geheel in Chinees zijnde handleiding en afstandbediening buigen. Dat wordt nog een zware dobber.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4050 )
Shanghai (17.04.05) 
zondag, 17 april, 2005, 06:51
Nog een beetje brak van de vorige avond en beetje later dan normaal sta ik op om Markus nog even gedag te zeggen voordat hij richting Pudong vliegveld verdwijnt om het vliegtuig terug naar Duitsland te pakken. Het was erg gezellig en ik wijs hem erop dat hij altijd weer welkom is.


Straatje in oude en arme buurt van Shanghai

De rest van de middag slenteren Miodrag en ik een beetje rond in het winkelcentrum aan de overkant van de straat. Een live bandje op de binnenplaats aldaar brengt wat covers ten gehore wat het centrum een gezellige sfeer geeft. Na wat koffie gaan we naar Gome, een electronica winkel om een audiosetje voor mij te kopen. Ik wil iets goedkoops, daar ik in Nederland al een aardig setje heb staan. Voor ongeveer driehonder euro besluit ik uiteindelijk voor de aankoop van een surround setje inclusief DVD speler van redelijke kwaliteit.

De avond gebruik ik maar eens om aan mijn weblog te werken om niet te ver achter te gaan lopen. Het begint er goed uit te zien vind ik zelf.

[ 3 reacties ] ( 46 keer bekeken )   |  permalink  |   ( 3 / 4081 )
Hifi Beurs (16.04.05) 
zaterdag, 16 april, 2005, 06:49
De zaterdag is volgepland met activiteiten. Aan het eind van de morgen gaan Miodrag en ik samen met Tian Wang naar een Hifi beurs ergens langs de Yan’an Lu. Het verkeer blijkt compleet vast te staan vanwege demonstraties tegen Japan. We stappen maar uit en gaan het laatste stuk lopen. Op de Yan’an stuitten we op een enorme massa Chinezen die allerlei (Chinese) leuzen brullen. Sommige schreeuwen in onze richting dat ze niet zo gelukkig zijn met de Japanners (in andere woorden natuurlijk). Tussen de menigte door wringen we ons naar de overkant waar het tentoonstellingsgebouw staat.

Op de beurs staan de gewone merken (ook Japanse, die voor de veiligheid Chinees peroneel ingeschakeld lijken te hebben) maar ook hoge kwaliteitsmerken uit het buitenland en China zelf. Doel was om een hoge kwaliteit hifiset voor Peter te bestellen voor een paar duizend euro. In Europa zou je voor hetzelfde spul rustig meer dan tienduizend euro kwijt zijn. Ook Miodrag kan de verleiding niet weerstaan en besluit een setje te kopen voor in zijn apartement. Weliswaar iets goedkoper dan het hi-end setje van Peter, maar zeker goed van kwaliteit.

Veel merken presenteren voornamelijk hun versterkers en speakers omdat dat het hart is van een goed audiosysteem. Peter heeft een boodschappenlijstje meegegeven en we hoeven dus niet ver te zoeken. De versterker is een enorm apparaat van meer dan 30 kilogram. De speakers zijn stijlvol en indrukwekkend. Verder op de beurs zijn nog andere zaken te zien als enorme sub-woofers die frequenties van 5 Hertz aankunnen met enorm veel vermogen. Dat is meer een massageapparaat. Ook zien we een DVD speler van zevenduizend euro. Die mag je wel all-risk verzekeren.


Ik in Jinmao Tower met Pearl Tower op achtergrond

Na teruggewandeld te zijn naar het apartement en weer gegeten te hebben in de Megabite foodcourt (waar ik nog naast wat Nederlanders kwam te zitten) staat een bezoek samen met Markus aan de DKD club op het programma. Markus is een grote fan van ‘Miss Kitten’, een populaire techno-house DJ en die trad toevallig op in Shanghai.

De club is gezellig en er wordt stevige techno-house gedraait. Het aantal Europeanen is hier erg groot (meer dan 50% schat ik) en komen waarschijnlijk voor dezelfde muzikale Francaise als wij voor komen. Zo tegen twaalven is het dan zover, Miss Kitten verschijnt ten tonele. De hele tent begint te brullen en in beweging. Onder de enorme dreunen van de base, springt, deint en zwaait de hele tent op de diverse ritmen. Om een uur of twee, is het wel weer eens mooi geweest en met piepende oren druipen we af. De Huaihai Lu is een complete chaos met overall kris-kras geparkeerde taxi’s die af en aan rijden. We springen in een lege en zetten koers richting Belvedere.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4360 )
Xujiahui (15.04.05) 
vrijdag, 15 april, 2005, 06:47
Na weer een effective, drukke dag knutselen, besluiten we om ’s avonds even naar Xijiahui (Shie-djia-ghoe-ie) te gaan. Dit centrum heeft een hoop electronica winkels. In een van de winkels stuiten we op erg platte, kleine USB memory sticks voor een redelijk lage prijs. Erg handig voor in je portefeuille.


Wandeling door een mooi parkje in Beijing

Markus koopt een mini-ipod die hier ietsje, maar niet veel, goedkoper is dan in Europa. Miodrag koopt een headsetje om Skype te kunnen gebruiken. Op de eerste plek vragen ze 90 yuan, maar na wat rondzoeken weten we er een los te troggelen voor 60 yuan. Tactiek is meestal dat hogere verdiepingen in een winkel, lagere prijzen hebben. Ook hebben ze meestal de publiekstrekkers (mobiele telefoons, etc) op de bovenste etage zodat je alle etages af moet om daar te komen.

Ook de roltrappen zijn zo geconstrueerd dat je als je omhoog will, na iedere trap naar de andere kant moet lopen om daar de volgende roltrap omhoog weer te nemen. Ook is de kortste weg natuurlijk geblokkeerd en moet je eerst de halve verdieping afstruinen om bij die volgende roltrap te komen. Erg commercieel, maar weinig veilig. Ik geloof niet dat dit in Europa door de brandweer zou worden goedgekeurd.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3173 )

Back Next