Zijspan (20.05.06) 
zaterdag, 20 mei, 2006, 09:57
Het is mooi weer en we gaan vandaag nog maar een keertje naar het Moon River Park. Dit keer gaan ik met Miodrag, Schnezena, Peter, Florence en de kinderen. Mio en Peter gaan met de motor met zijspan en de rest met de Buick.


Een half ei en een lege dop met Calimero helmpjes op

Peter heeft de motor in China gekocht. Het is een nieuwe replica van een oud BMW model wat hier gebruikt werd voor het leger. Oude techniek, maar werkt nog steeds. Het heeft zelfs nog een vleugelmoer om het stuur vast te zetten tijdens het rijden zodat je met twee handen kan schieten.


Quik en Flupke rijden voor ons. Beetje afstand houden voor afvallende onderdelen

Over het park hoef ik niet veel meer te vertellen. We luieren lekker in de zon en genieten van de rust. Aan het eind van de middag gaan we nog even kijken bij het Meridian hotel dat vlak naast het park gelegen is. Het heeft een prachtig buiten zwembad, waar we gewoon naartoe lopen en lekker nog even in gaan zwemmen zonder enige weerstand. Als je je als gast gedraagt, durft geen van het personeel aan buitenlanders als ons te vragen of we eigenlijk wel in het hotel logeren. Dus dat is makkelijk.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4082 )
Sheshan (30.04.06) 
zondag, 30 april, 2006, 10:39
Dit keer gaan we een kijkje nemen in Sheshan. Daar zijn enkele heuvels en wat leuke parken zoals het Moon River Art(ificial) Park. Ook staat er op een van de heuvels een observatorium en een kathedraal. Sheshan ligt even ten westen van Shanghai en is ongeveer een uurtje rijden. We zijn met 6 personen en dat is iets te veel voor de Lufeng, dus twee nemen een taxi. Na door het verkeer geploegd te zijn, arriveren we in Sheshan en besluiten eerst maar eens naar het Moon River Park te gaan.


Op de rechter berg achter het strandje kan je de kathedraal zien

Het park ziet er schoon en rustig uit met maar weinig bezoekers, Het is rond een meer gebouwd en staat in het teken van kunst. Dat is allemaal prachtig, maar op deze al zeer warme dag zijn we meer geinteresseerd in wat verkoeling en we duiken dus ook de eerste gelegeheid in om een koude Tsingtao te bestellen. Dat hebben ze helaas niet, het enige wat ze hebben is een Heineken. Dat moet dan maar.

Ergens langs het water is een klein eilandje met twee brugjes er naartoe en met daar tegenover een tribune. Op het eilandje staan aan een kant hekken en wat kooien met leeuwen en tijgers. Vandaag is er een voorstelling wilde dieren voorstelling. De brugjes zijn afgebakend met wat linten en verder niets. Ik weet niet of dat genoeg is om de tijgers uit het publiek te houden.


Zwemmen gebeurt in deze kunstmatige lagune

Ook is er een strandje omringt met palmbomen van geschildert beton en nep-bladeren. Een grote Boabab boom, natuurlijk ook nep, markeert een einde van het strandje. De enige zwemmers zijn wat beelden van pleziermakende mensen die half in het water staan. De Chinezen zwemmen niet graag in natuurlijk water en achter het strandje is dan ook een zwembad in de vorm van een lagune. Natuurlijk zijn veel kinderen daar te vinden.


Helaas weinig te zien na een onchristelijke beklimming

De rest van de dag slenteren we wat rond en luieren we een beetje in de al hete zon. Tegen het eind van de middag willen we nog even naar de kathedraal en rijden naar de kabelbaan onder aan de berg. Die is echter al dicht, maar een nogal luidruchtige riksjarijder vertelt ons dat hij een wandelroute omhoog weet. We volgen hem dan maar en hij leid ons op een smal padje naar boven. Eenmaal boven staan we op een parkeer terrein waar je dus ook met de auto kan komen. Dan blijkt ook de kathedraal al dicht te zijn en na wat rondgekeken te hebben, blijft er dus niets meer over dan weer naar beneden te gaan.


Halverwege de berg is een knus pleintje met bijbelse figuren

Het is al weer wat laat en er is natuurlijk geen taxi te vinden. Dus moet er iemand in de achterbak en met een volgeladen Lufeng rijden we weer richting Shanghai. Sheshan is een mooie plek en zeker de moeite waard om weer eens terug te komen.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3.1 / 4104 )
Chengdu (18.04.06) 
dinsdag, 18 april, 2006, 10:35
Vroeg uit de veren want we willen nog wat zien van de stad. Het is prachtig weer en een goede keuze is dus de Wuhou Memorial Tempel. Dit is een park met tempels en in het midden een grafheuvel waarin de drie historische lieden en bekwame strijders Liu Bei, Zhuge Liang en Hui Ling liggen te rotten. Deze gasten beloofden elkaar eeuwige boezemvriendschap in dit park waar ze dus nu tezamen begraven zijn.


Natuurlijk willen deze kortneusjes met een langneus op de foto

Het park is mooi en vooral gezellig omdat er ook veel schoolkinderen rondlopen. Twee keer per jaar gaan de kinderen in China op schoolreisje, maar dan wel naar een educatieve bestemming. Zo ook deze kinderen die deze tempel en museum bezoeken. Ze marcheren in rijtjes met vier kinderen naast elkaar door het park, met voorop een Chinese vlag en rondom commanderende juffrouwen. Natuurlijk haalt de aankomst van deze twee buitenlanders de hele discipline overhoop en de kinderen proberen met een paar Engelse zinnen onze aandacht te trekken. Verbaasd kijken ze op als we hen in het Chinees wat vragen stellen en het rijtje is al gauw omgevormd in een bloemkoolformatie.


De drie beeldige boezemvrienden

Het tempelcomplex is niet zo erg groot, maar heeft alle leuke ingredienten zoals parkje, vijvertje, bonzai boompjes en jade museum. De graf heuvel is niet zo interessant. Het is gewoon een berg aarde waar je omheen kan lopen. In de tempels kan je de levensgrote beelden bekijken van de begraven geestverwanten en lezen wat ze allemaal uitgespookt hebben in hun leven (ook in Engels).


Dit is niet het moment je hoofd te verliezen

's Middags hebben we weer een afspraak op de technische universiteit welke gelukkig wat interessanter was dan in Xi'an. Dit keer vinden we ook nog de tijd om gezellig te dineren en dan is het weer tijd om naar huis te gaan. Zo'n twee uur vliegen naar Shanghai.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4237 )
Xi'an (17.04.06) 
maandag, 17 april, 2006, 08:56
We hebben pas 's middags een afspraak op de universiteit van Xi'an, dus 's morgens nemen we het er maar een beetje van. Lekker uitslapen en rond lunch komen we weer bij elkaar om gezamelijk te eten en richting de universiteit te vertrekken. Omdat we ook nog wat tijd willen hebben om Chengdu te bekijken, besluiten we de tickets voor de volgende morgen om te zetten naar vanavond, zodat we dinsdag morgen nog wat tijd hebben.

De afdeling van de universiteit maakt niet veel indruk. Oude technologie, weinig active studenten en een enkel Chinees sprekende staf. Maar goed, het kan niet altijd meevallen. Onze gastheren willen graag met ons dineren, maar omdat we vroeg in de avond het vliegtuig moeten pakken, besluiten we naar een authentiek theehuis te gaan.


Langdradig ritueel in een oude stijl ingericht theehuis

De theehuis is in het centrum van Xi'an in een leuke wijk. Een vriendelijke gastvrouw gaat ons in detail uitleggen hoe de traditionele theeceremonie werkt. Eerst gaat er heet water in de theepot, wat enkel dient om de theepot op te warmen. Het wordt er gewoon weer uitgegooid. Dan de thee in de theepot en heet water erop. De eerste keer, de thee is niet goed en moet niet gedronken worden. Wordt dus ook weer weggegooid. De tweede keer heet water erop en de thee is iets beter, maar niet goed genoeg om te drinken. Het wordt enkel gebruikt om de kopjes op te warmen.

Bij de derde keer, de thee is goed genoeg en wordt in kopjes gedaan. Bij elk kopje is een schoteltje met dezelfde inhoud en de bedoeling is dat het schoteltje op het kopje gaat, je draait het geheel om zonder te morsen en dan til je het kopje op. Vervolgens drink je het schoteltje al slurpend leeg. De thee kan tot 7 a 8 keer hergebruikt worden, maar wordt vervolgens gewoon in de kopjes geschonken. Het hele ritueel lijkt wat omslachtig en dat is het ook. Maar ja, als je jezelf de hele dag bezig moet houden. Ik denk dat het Hollandse ritueel om koffie te zetten hier nogal bleekjes bij afsteekt.


In China zijn geen homo-bars, maar wel hot-pot restaurants

In Chengdu aangekomen gaan we op zoek naar een restaurant. Chengdu ligt in de Sichuan provincie die bekend staat om zijn zeer hete gerechten. Onze keuze valt op een hotpot (Huoguo) restaurant waar we kiezen voor een hotpot met een heet en niet heet gedeelte. Het hete gedeelte is bloedrood en er drijft een hele laag pepertjes in. Zeker niet voor de beginners. Het leuke van Huoguo is dat je rauw vlees en groenten krijgt, die je zelf in de kokende pot kan garen. Erg lekker en zelfs de scherpe soep is goed te gebruiken, mits je het eten na het garen even door de olie haalt. Dit verwijdert het ergste van de pepersappen. Grappig is dat onze Chinese vrienden meer moeite blijken te hebben van het scherpe eten dan Peter en ik. Een gezellig slot van een geslaagde dag.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4244 )
Xi'an (16.04.06) 
zondag, 16 april, 2006, 13:27
Na vroeg opstaan en een goede vlucht van Beijing naar Xi'an is het allereerst tijd voor een goede lunch. Vandaag is het zondag en we hebben geen afspraak tot maandag, dus kunnen we op ons gemak Xi'an verkennen. Xi'an is een erg oude stad met een lange keizerlijke geschiedenis. Rond en in de stad zijn vele bezienswaardigheden te vinden en toeristen komen er dan ook in bosjes. We eten natuurlijk wat lokale gerechten welke een soort van shoarma broodjes zijn en natuurlijk de bijbehorende gegrilde schaap.


De ridders van de ronde tafel zijn gereed om te lunchen

We besluiten om het gebied aan de westzijde van Xi'an te gaan bekijken daar ook de wereldberoemde terracotta legers zich daar bevinden. Met een geregeld busje gaan we op pad en zoeven over de matige kwaliteit wegen richting de badhuizen van de schone dame. Dit is een complex met prachtige tuinen en badhuizen rond een plein met een wit (topless) beeld van de mooiste vrouw uit de Chinese geschiedenis. Al deze badhuizen zijn ter ere van haar gebouwd en maken gebruik van het lauwwarme bronwater wat daar uit de bergen sijpelt. Tegenwoordig zijn de baden lege stenen bakken die niet meer als zodanig gebruikt worden. Toch interessant om te zien.


Het is even timmeren en tuinieren, maar dan heb je ook wat

Natuurlijk was dit enkel een opwarmertje voor de grootste attractie van vandaag: de terracotta legers. Deze duizenden strijders zijn te vinden in een gebied van ongeveer 10 vierkante kilometer. Ze zijn pas in de zeventiger jaere ontdekt door een boer met de naam Yang, die een waterput wou graven. Vele zijn opgegraven, maar het bleek dat bepaalde mossen op de soldaten begonnen te groeien en ze ook aantasten. Daarom is een groot deel van de soldaten met de mosinfectie weer onder aarde bedolven ter bescherming. Grappig is ook dat ze grijs zijn wanneer ze opgegraven worden en dat ze door de lucht langzaam roze worden.


Sorry meneer, dit zijn niet de rijen voor de loketten.

Deze jongens staan dus achterelkaar opgesteld in gangen met aardwallen ertussen. De gangen werden overdekt door boomstammen en daarna door een dikke laag zand begraven. Helaas zijn er tijdens de boerenoorlog vele gangen ingestort en zijn vele soldaten in stukken gevallen. Gelukkig is er een groot team deskundigen van Ravensburger dag in dag uit bezig de strijders weer in elkaar te puzzelen.

Ook zijn er paarden en rijtuigen te vinden tussen het vele voetvolk. Elke soldaat is verschillend en is getekend met de naam van de makers. Indien de kwaliteit niet goed was, werd de betreffende familie om het leven gebracht. Dus denk er om dat de kwaliteit goed is. Misschien werkt dit ook voor het maken van chips.


Als je goed kijkt kan je ook een asbakje vinden van een beginner

Het geheel is tegenwoordig overdekt met een grote hal om het te beschermen van weer en wind. Daar het een grote toeristische attractie blijkt, Zijn er natuurlijk allerlei fondsen te vinden om dit te betalen. Het zou me niet eens verbazen als de Chinezen deze gasten zelf in de vijftiger jaren begraven hebben om ze vervolgens in de zestiger jaren weer op te graven als enorme vondst. Dat niemand wist van het bestaan van deze graven met enorme terracotta legers werd afgedaan met de oude gewoonte om eenieder die meegewerkt heeft aan het maken van een gravencomplex, ook mee te begraven. Zo zou er dus niemand meer zijn die ervan af wist. Dit natuurlijk om grafschennis te voorkomen. Ook was er voor dit doel in de graven een lange gracht vol giftig kwik ingebouwd. Waar ze in die tijd dat vandaan haalden mag joost weten. Om zo'n gracht te vullen moet je behoorlijk wat thermometers leeg tikken.


We waggelen zo in ganzepas over het ganze plein naar de gans pagoda

's Avonds blijven we in de stad en slenteren wat rond in het centrum over het grote plein met de Gans Pagoda. Ervoor ligt een grote waterloop die van tijd tot tijd aangezet wordt en een mooi waterballet laat zien. Verder is het plein redelijk modern met vele winkels en natuurlijk de typisch Chinese restaurants als KFC, McDonalds, Starbucks, etc. Xi'an is een mooie stad en na een dag hebben we eigenlijk nog maar een heel klein gedeelte gezien. Zeker de moeite waard om hier nog eens terug te komen.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4097 )

Back Next