Aquarium & Yuyuan (11.06.05) 
zaterdag, 11 juni, 2005, 12:50
Vandaag ga ik met Miodrag en Schnezena op stap in Shanghai. We beginnen op tijd en starten in Pudong voor een visite aan het Shanghai Aquarium. Vlak voor onze apartementen, stappen we in de lijn 2 metro die ons vliegensvlug naar de andere kant van de rivier brengt. Het aquarium ligt vlakbij de Pearl Tower (je weet wel, met die bollen) in een gebied met veel hoogbouw maar toch nog veel ruimte. Het is al erg warm vandaag (ergens in de dertig graden) dus we kijken al een beetje uit naar het waarschijnlijk koele gebouw. De entree is 110 yuan (11 euro) per persoon wat redelijk prijzig is voor de mensen hier en het daarom niet al te druk is.


Je kan de tanden tellen van de haai die boven je hoofd zwemt

Het aquarium is erg mooi. Veel basin's met allerlei bekende en nog meer onbekende vissen. Vele met mooie rotspartijen en watervalletjes. Ook grote basin's achter dik glas met kleine en hele grote (bijna 2 meter lang) zoetwatervissen. De afdeling met zoutwatervissen is groot en er gaat een glazen tunnel van bijna 100 meter onderdoor waarin je prachtig alle vissen van dichtbij kan zien. Ook krabben, haaien en roggen zwemmen er in overvloed. Tot nu toe vond ik die in San Francisco de mooiste van alle die ik gezien heb, maar ik begin nu echt te twijfelen. Zeker de moeite waard om te bezoeken mocht je toevallig een keertje in Shanghai zijn.

We besluiten wat te gaan eten op het drijvende restaurant op de Bund en nemen om daar te komen de voetgangerstunnel. Nou ja, voetgangers. Je stapt in een rail-wagonnetje die je door de tunnel heen rijd. De tunnel vermaakt je met een schouwspel van beelden, lichteffecten en geluid. Erg leuk als je toch naar de andere kant van de rivier moet en kost maar 30 yuan (3 euro). Een stuk beter dan in een hete taxi in de saai verlichte autotunnel met toeterende geluidseffecten en uitlaatgassen in je neus. Het eten bestond natuurlijk weer uit een heleboel lekker gerechtjes met als klap op de vuurpijl een grote pan kippensoep. Dat is dan 2 liter soep waar een hele gekookte kip in drijft. Nu weet ik niet of je wel eens een kip met stokjes hebt geprobeerd te ontleden, maar dat gaat niet makkelijk. De soep smaakt echter opperbest en het is natuurlijk op deze hete dag belangrijk veel vocht binnen te krijgen.

Na de lunch gaan we naar het oude deel van Shanghai om de Yuyuan Garden te bezoeken. Buiten de tuin staat het overbekende theehuis met die zigzag bruggetjes te midden van vele winkels en restaurantjes. Die zigzag zit er in om boze geesten weg te houden. Iedereen weet toch dat geesten zich alleen rechtlijning voortbewegen en zo kunnen ze de brug niet goed gebruiken. Tegenwoordig kunnen de boze geesten al helemaal niet meer uit de weg want nu zitten de bruggetjes verstopt met binnelandse en buitenlandse toeristen en ook het theehuisje puilt uit van de mensen.


Mooie vijvertjes met rotsjes en oude huisjes

Een half uurtje voor sluitingstijd gaan we dan eindelijk de tuin in voor 30 yuan. De meeste buitenlandse toeristen zijn dan weer in hun airco-bussen geladen op weg naar de volgende leegklop attractie. De tuin is erg mooi met veel rotspartijtjes, oude paviljoentjes en vijvertjes. Lekker rustig nu en we dwalen er dan ook rond tot het echt sluitingstijd is. Traditie is altijd dat als je een Chinese tuin verlaat, je altijd door een commerciele straat moet met souveniers en allerlei prullaria die toeristen plachten te kopen. Ik koop vandaag maar eens een stempeltje met mijn Chinese naam: Ai Baolo. Ai is in het Chinees kort voor 'van der Arend' en 'Baolo' is het meest gebruikt voor de naam Paul. Zoals hier gebruikelijk is komt de achternaam eerst en de voornaam laatst. Wellicht noemen ze hier dus voornaam, achternaam en andersom. Nou ja, in ieder geval weer een prachtige dag met veel mooie en nieuwe belevenissen.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4663 )
Officiele Opening (9.06.05) 
donderdag, 9 juni, 2005, 12:46
De grote dag is aangebroken. De officiele opening van de Micronas Shanghai R&D afdeling. Dit gaat gepaard met een officieel aangeklede ceremonie in de balzaal van het Crown Plaza hotel in de buurt van het kantoor. Voor deze gelegenheid is de CEO, de heer Kalsbach ingevlogen en nog vele prominente gasten van in en rond Shanghai. De middag vullen we met presentaties om onze nieuwe Chinese medewerkers zich te presenteren aan onze CEO.

De avond start met het verwelkomen van alle VIP gasten, een beginpraatje van de heer Kalsbach over het eindelijk verwezenlijken van een al lang geplande start in Shanghai en een korte introductie door Wayne, onze general manager. Dan zijn de intro's gedaan en is er een officieel moment: het doorknippen van het lint door een aantal van de genodigden. Dat het lint in een Crown Plaza zaal staat in plaats voor de ingang van het kantoor, schijnt hier niet meer uit te maken. Het gaat om de symboliek.


Knip een lintje, plop wat confetti en klaar

Dan start het gezellige deel met natuurlijk veel en lekker eten, champagne, wijn, bier en optredens. Eerst komt een groepje jongedames het toneel op die met originele Chinese instrumenten wat klassiek Chinees maar ook moderne muziek ten gehore brengt. Erg leuk en het publiek reageert enthousiast. Als volgende act komen twee jonge meisjes op het toneel die echte Chinese acrobatiek laten zien. Als slangemensjes buigen ze net zo makkelijk achterover als voorover en weten hun lichamen in de meest wonderlijke huidingen te brengen. De gasten kijken verbaasd en geboeid toe. De meisjes krijgen dan ook een overdonderend applaus. Als laatste act treed onze eigen receprioniste Su op. Met kundigheid en veel souplesse laat ze een klassiek Chinese danswijze zien. Met veel hand en lichaam bewegingen die een beetje aan touchi doen denken. Natuurlijk ontvangt ze de meeste waardering van haar bevriend publiek.

De avond is natuurlijk ook bedoeld om wat nieuwe kontakten te spreken en wat oude weer te zien. Netwerken is erg belangrijk in China en een goede persoonlijke relatie is nodig voor een goede zakenlijke relatie. Dus handen schudden, kaartjes uitwisselen en korte gesprekjes om elkaar een beetje te leren kennen.


Het gehele Shanghai team, klaar voor de start

De avond eindigt om ongeveer 10 uur en er is dus nog tijd om met een klein groepje een barretje in te duiken. Samen met meneer Kalsbach, Peter, Miodrag en Zoran (directeur van onze Hongkong afdeling) koersen we naar een gezellige bar aan de Bund waar je van het grote dakterras een prachtig overzicht hebt over de Huangpu rivier en Pudong. Nogmaals wordt er Champagne aangesleept en naast veel plezier en grappige verhalen bespreken we wat plannen en strategien. De beste ideeen ontstaan nu eenmaal in met de neus in een glas.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4528 )
Nijmegen (14.05.05) 
zaterdag, 14 mei, 2005, 11:53
Vandaag vlieg ik voor een kort thuisbezoekje van een week, terug naar Nederland. Leuk om mijn familie en vrienden weer eens te zien. Ook ben ik mijn kollega's in Nijmegen nog niet vergeten en hoop ze ook nog enigszins van dienst te kunnen zijn. Volgend rapport is dus pas weer vanaf maandag 23 Mei.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4637 )
Shanghai (13.05.05) 
vrijdag, 13 mei, 2005, 11:53
Ondanks dat het vrijdag de dertiende is, is het geen onprettige dag. Op kantoor hebben we aan het eind van elke vrijdagmiddag een gezellige bijeenkomst gepland met wat drinken, snacks en een kort persoonlijk praatje van een medewerker. De eerste keer zal ik de spits afbijten en geef een presentatie met ongeveer 35 slides over mijn geschiedenis. Nederland, Het Westland, Delft, universiteit, Nijmegen, SPaSE, etc. passeren allemaal de revue en geboeid kijken de toeschouwers naar de foto's met de voor hen vreemde landschappen en locaties.

's Avonds had ik afgesproken met Marlies, een Duitse journaliste, die enige maanden in Shanghai verblijft. Ik had haar ontmoet in de supermarkt waar ze ietwat onbeholpen alle yoghurt producten probeerde te lezen en ik wat hulp aanbood. We zochten een leuk restaurantje op en als twee vreemden in Shanghai hadden we natuurlijk veel beleefd en dus veel gesprekstof. Gezellige avond.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4551 )
Shanghai (09.05.05) 
maandag, 9 mei, 2005, 11:49
Zaterdag is Schnezena aangekomen, de vrouw van Miodrag. Ik heb haar al kort gesproken, maar vandaag gaan we voor het eerst met z'n drieen gezellig eten bij het restaurant om de hoek.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 4588 )

Back Next