Yuyuan (12.07.06) 
woensdag, 12 juli, 2006, 11:33
Dit is de eerste officiele dag van de groepsreis "Schilderachtig China" van SRC cultuurvakanties. De rest van de groep land in de morgen op het Pudong vliegveld en we hebben afgesproken om elkaar te ontmoeten in het hotel. Dus op tijd op weg met taxi's naar het hotel aan de Zhongshan Bei Lu welke gerunt wordt door een vliegtuigmaatschappij. Het ziet er okay uit, echter de buurt is niet zo interessant.

:-$3113'45.70"N 12129'10.93"E

Leukste van groepsreizen is als een kudde achter de gids aan

We zijn iets te vroeg, maar even later arriveert ook een groep die zelfs van grote afstand te herkennen zijn als Nederlanders. En club van allerlei pluimage, leeftijden, rangen en standen waar ons kleine groepje zo in past. Ook maken we kennis met Ans die onze gids en toeverlaat op deze China safari zal zijn. Ze is behoorlijk bekend met China maar wordt natuurlijk altijd bijgestaan door een lokale gids.

:-$3113'45.14"N 12129'15.74"E

Doet enigszins aan Leonardo denken, maar geen verborgen code

Eerst natuurlijk het incheck ritueel en kamerverkenning, maar dan is het al gauw tijd om de bus in te gaan voor een korte rit naar de eerste bezienswaardigheid, Yuyuan. Natuurlijk heb ik deze tuin al meerdere malen gezien, maar dat is ook te verwachten als je een reis boekt met Shanghai erin. De tuin is echter mooi en geen probleem om meerdere malen te bekijken. Meer irritant is de altijd aanwezige commercie rond een attractie als deze. By de Yu tuinen is er zelfs een groot winkelcentra opgetrokken.

:-$3113'45.97"N 12129'14.71"E

Steengoed en keihard zo'n rotstuin

De bouwer van de tuin heeft duidelijk een voorkeur voor rotsen, maar ook het water, de bomen en de gebouwtjes dragen een steentje bij aan het schilderachtig geheel van de tuin. Het is er relatief rustig omdat je voor de toegang betalen moet zodat je soms zelfs een foto kan maken met geen toerist erop. Dit in tegenstelling tot het publiek toegankelijke theehuis en vijver juis buiten de tuinen. Daar staan de mensen normaal oor aan oor.

:-$3114'27.73"N 12129'4.69"E

Even meten. Henk is erg blij met meer bier in zijn glas

Na de Yuyuan gaan we op weg voor een ritje over de Bund en stoppen we bij het Peace Hotel. Iedereen heeft de gelegenheid om even Nanjing Dong Lu in te lopen en we verzamelen daarna op het dak van het hotel. Wij hebben genoeg gelopen en al genoeg Nanjing Lu gezien en gaan dus direct het dak op voor een geweldig uitzicht op een koel glas bier.

Nadat langzamerhand iedereen op het dak is en ons goede voorbeeld in praktijk aan het brengen is begint de tijd voor vertrek naar het diner aan te breken. Beneden is duidelijk het "kom van dat dak af" van Ans te horen en het pruttelen van de busmotor. Het eten is redelijk in mijn maatstaven en afdoende. De avond besteden we verder rond het hotel. Wat inkopen doen voor de volgende dag en een rugzakje pakken om mee te nemen naar Suzhou. De grote koffers laten we in Shanghai.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3846 )
Xujiahui (11.07.06) 
dinsdag, 11 juli, 2006, 08:38
Omdat ik beloofd had de Lufeng op de zaak te parkeren tijdens mijn afwezigheid en nog wat urgente zaken af te handelen, vertrekken we na het ontbijt met de wagen richting Xujiahui. Ik drop ze daar af en laat ze voor het eerst maar eens zelf Shanghai verkennen. Het drukke winkelgebied zal zeker interessant zijn en van daar kunnen vele andere leuke zaken zelfs te voet bereikt worden.

:-$3111'38.96"N 12126'1.65"E

Shanghainese uitvinding: De BBQ-Fiets.

Na mijn email synchronizatie en check op het werk, bel ik even waar ze nu zijn. Blijkt dat Xujiahui te druk voor hen was en nadat ze wat gewandeld hadden in Xujiahui park, nu ergens op de Hengshan Lu te zijn ter hoogte van Zapata's. Met een taxi ben ik daar snel en ik sluit weer aan bij de groep die lekker in een cafe zitten te genieten, voor de verdere wandeling.

:-$3113'26.59"N 12126'31.15"E

Even rusten in het Jing'an parkje

We lopen Hengshan Lu af en gaan noord richting Nanjing Lu en passeren daarbij de Yan'an Lu welke een van de belangrijkste verkeersaders (verhoogde snelweg) van de stad is. Daar bevind zich ook de Jing'an Tempel en het Jing'an Park. De tempel gaan we maar niet in omdat het niet echt bezienswaardig is. Veel nieuw beton en weinig antiek. Het parkje is echter klein, maar leuk en lekker rustig behalve dan de cirkelzaagkrekels die overal in Shanghai een enorm lawaai maken.

:-$3113'49.68"N 12127'6.57"E

Weer moeten de ouwetjes even rusten

Op de Nanjing Lu rusten we weer even uit bij een Starbucks en drinken wat Frappacino's. De resterende route is nog een behoorlijk stuk totdat we eindelijk bij People's park aankomen. Daar zijn mensen op straat aan het dansen op de muziek van een bandje. Dit komt nogal vaak voor in China en vooral de Weense wals en Jive zijn favoriet. We lopen nog even de Nanjing Dong Lu winkelstraat in maar besluiten al gauw maar eens een hapje te gaan eten. We kiezen mijn favoriete restaurant in de Huanghe Lu waar we weer eens Chinese lekkernijen eten inclusief de speciale Mandarijnvis. Tijd om naar huis te gaan voor verdiende rust.

:-$3114'9.58"N 12127'58.55"E

Zoet-zuur gezicht is niet nodig voor het eten van zoet-zure vis

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3898 )
ERA Circus (10.07.06) 
maandag, 10 juli, 2006, 06:31
Halverwege de nacht (3 uur) ben ik zachtjes naar Zapata's gegaan om samen met Peter de finale van de World Cup te bekijken. Ze hadden een groot scherm in hun cafe tuin en met dat warme weer maakte dat een prima gelegenheid. Ondanks dat Italie won was het mede door het koele bier toch een gezellige nacht. Natuurlijk moest ik een beetje uitslapen en mijn dag programma begon dan ook laat.

:-$3113'11.91"N 12124'56.61"E

Wat een extreme sport is in andere landen is hier gewoon werk

We starten vandaag vanaf het People's Park. Natuurlijk bekijken we het People's Square en wandelen richting Huaihai lu. Dan een tochtje door de oude stad en via de Bund terug richting Nanjing Dong lu. Een redelijke wandeltocht met kenmerkende plekken van Shanghai op de route.

:-$3114'0.71"N 12128'4.45"E

Is dit ons reisgezelschap ?

We moeten op tijd terug naar het apartement om ons voor te bereiden op te attractie van vandaag, de ERA circus show. Om onze voorraden aan te vullen, is een bezoek aan de Carrefour nodig en ook maken we van de gelegenheid gebruik om in het foodcourt aldaar een snelle hap naar binnen te werken. Zelfs het Chinese fastfood bevalt eenieder en verzadigd proppen we onszelf weer in de wagen op weg naar het Shanghai Circus theater.

:-$3113'15.89"N 12124'40.89"E

Foodcourt personeel. Lacht ze of moet ze overgeven ?

De ERA show is weer geweldig met zijn acrobaten, jongleurs en motoren. De meeste acts worden uitgevoerd op grote hoogte en zonder enige zekering. Vooral het laatste waar tot 8 motoren tegelijkertijd in een stalen bol rondrijden is erg spectaculair. Tijdens het optreden is foto's maken helaas verboden, maar je kan een indruk krijgen door de ERA promotie video te bekijken.

:-$3116'46.82"N 12126'48.75"E

Na de show kan je nog even op de foto met de helden. Betalen natuurlijk.

Na een avond vol genot is het tijd om af te sluiten in een bar, dus rijden we naar Xintiandi. Daar bekijken we wat opties, maar uiteindelijk strijken we neer in de Luna waar een leuk bandje wat covers speelt voor de rest van de avond.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 2.9 / 3422 )
Pudong (09.07.06) 
zondag, 9 juli, 2006, 10:21
Vandaag staat de Jinmao en het Aquarium op het programma en na een goed ontbijt in het apartement nemen we dan ook metro richting het oosten. We stappen uit bij Lujiazui en lopen wat rond om eerst de omgeving met wolkenkrabbers te bezichtigen. Bij de Jinmao, nemen we de lift naar de Hyatt hotel en gaan naar de hoogste verdieping om wat koffie te drinken en van het uitzicht te genieten. De prijzen zijn hier natuurlijk net zo hoog als de ligging en we maken het dus maar niet te lang.

:-$3114'24.05"N 12129'53.66"E

De weg vragen. Volgens mij zitten die er al een tijdje

Op naar het Aquarium. Heerlijk in de koele ruimten bekijken we de vele vissen, krabben en andere zeewaardige dieren die dit aquarium rijk is. In een lange doorzichtige tunnel kan je de vissen van alle kanten bekijken en zelf enkele decimeters onder een grote haai doorlopen. Na deze prettig en koele ervaring gaan we richting de Pudong boulevard om een veerboot naar Puxi te nemen. Maar eerst nog even kennis maken met een Java-chip Frappacino in de Starbucks. Een heerlijk koude shake van koffie en chocolade.

:-$3114'33.23"N 12129'49.59"E

Zai Shanghai, zou xiahai (In "op zee", gaan "onder zee")

De veerpont is goedkoop en geeft ons een korte cruise over de Huangpu naar de Bund. Het water is rustig, maar de tocht is toch deinend en het is erg warm in de schuit. Op de Bund lopen we wat heen en weer terwijl we natuurlijk horloge- en pennenverkopers van ons af moeten slaan. Zelfs een Chinese jongeman begint een lang gesprek en probeert ons in zijn atelier te lokken om te kijken naar wat schilderijen die hij gemaakt heeft. Toch maar niet.

:-$3114'13.35"N 12129'33.60"E

Gezellig een bakkie doen bij Starrie

Bij de midden Henan straat nemen we de metro weer naar het apartement om even op te frissen. Eten heb ik vandaag geplanned in een Japans restaurant in Hongqiao. Daar kan je voor 200 yuan pp (20 euro) zoveel eten en drinken als je wilt. Na een snelle douche en wat rust, proppen we ons dus in de auto en rijden we naar het restaurant. Het eten is zoals gewoonlijk weer geweldig en omdat allen erg goed kunnen eten, verschijnt dan ook de een na de andere gerecht op tafel met het bijbehorende bier.

:-$3111'34.69"N 12122'45.69"E

Doet u maar alles op de kaart behalve dat en dat

Ik weet niet of dit restaurant deze schranspartij overleefd, maar wij in ieder geval wel. Na goed eten is het nog beter slapen en dat is dan ook het volgende op het program.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3015 )
Familie Weerzien (08.07.06) 
zaterdag, 8 juli, 2006, 09:28
Vorige dag zijn Anja, Henk en hun twee vrienden Jan en Ine op een vliegtuig gestapt om mij in Shanghai te bezoeken en te vergezellen op een rondreis door China. Om op tijd op het vliegveld te zijn is het dus op tijd uit de veren en in de metro. Ik heb inmiddels al een extra tweepersoons matras geregeld en mijn kantoortje omgebouwd tot slaapkamer.

Op het vliegveld zie ik al gauw Anja zwaaiend in de aankomsthal maar het duurt nogal lang voordat zij eindelijk de douanepost passeren. Na een uitbundige begroeting wordt mij duidelijk gemaakt dat een koffer van Jan nog steeds op Schiphol staat en pas de volgende dag afgeleverd kan worden. Nou ja, zo gaat dat nu eenmaal.

De eerste attractie van Shanghai is natuurlijk de Maglev 430 km/u zweeftrein en de ondergrondse. Mijn gasten ontdekken al gauw dat Shanghai een stuk moderner is dan ze verwachtten met schone metrostations en televisies overal. Eenmaal in mijn apartement is het even uitrusten geblazen, want zo een lange vliegreis en jet-lag is niet geweldig opfrissend. We blijven dus maar een beetje in de buurt.


Even spulletjes voor het ontbijt inslaan

Anja en Henk nemen de grote slaapkamer en Jan en Ine het kantoortje. Ik slaap zelf in de logeerkamer omdat daar enkel een eenpersoonsbed staat. Badkamers zijn er gelukkig genoeg. Als eerste actie moeten we natuurlijk eerst maar eens wat levensmiddelen in huis halen en we gaan dan ook langs de Marco Polo voor brood en naar de Carrefour voor de rest.


Jet-laggers hebben wat meer rust dan normaal nodig

Na de boodschappen geloosd te hebben, is het tijd voor lunch en wat rondwandelen in de buurt. De lunch nemen we in de Chamate en al gelijk bevalt de eerste kennismaking met Chinees eten mijn gasten erg goed. Tijd om even uit te buiken en wat ronddwalen. Zhongshan Park is natuurlijk een leuke plek en het weer is prachtig en zelfs een beetje te warm met 35 graden.

Voor het diner heb ik afgesproken met Peter en we gaan dan ook tezamen in de Lufeng op weg naar zijn huis. Als afgesproken rijden we dan met zijn allen richting de Baolo restaurant in de Mianbaoche. Het eten daar is geweldig lekker en iedereen eet ondanks de nog recente lunch een behoorlijke hap. Het beste is de Zwitserse saus biefstuk en de spare-ribs. Zelfs de slang is ingewikkeld om te eten maar smaakt goed. Nu de jet-lag wegslapen om de volgende dag fris ertegenaan te kunnen gaan.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 2981 )

Back Next