Hongkong (30.09.06) 
zaterdag, 30 september, 2006, 05:10
Het Nationale Festival in begin oktober breekt aan en dat betekent dat de meeste bedrijven sluiten voor een week. Eigenlijk drie dagen, maar de zaterdag voor en zondag na de week wordt ook gewerkt om het een volledige week te maken. Samen met Peter en familie vertrek ik al op zaterdag met als bestemming Hongkong. De mandarijn naam voor het kantonese Honkong is Xianggang, wat betekent "Goed ruikende haven". Het was vroeger een belangrijke haven voor sandal-hout handel wat een prettige geur afgeeft.

Gedurende de "Golden Week" zijn tickets naar Hongkong nogal duur en we besluiten via Shenzhen te gaan wat de helft goedkoper is. In Shenzhen nemen we een taxi naar Lo Wu, de grensovergang naar Hongkong. Hongkong is zo ongeveer de open varanda naar het buitenland. Zeker deel van China, maar de stevige deur zit tussen Hongkong en het Mainland. Na allerlei administratieve handelingen en checks, zijn we eindelijk in Hongkong en stappen op de trein richting Sha Tin (kantonees voor Sha Tian wat betekent "zand-veld")

:-$2217'35.38"N 11410'27.98"E

Manon blijkt interessanter dan de valse zanger

Het Royal Garden hotel ligt direkt naast het station van Sha Tin en enorme winkelcentra. De rest van de middag besteden we dus aan het verkennen van het hotel en omgeving, maar tegen de avond besluiten we naar Tsim Sha Tsui (Jianshaju in mandarijn wat betekent "scherpzandmond") te gaan. Het is de zuidpunt van het continent ten noorden van de Victoria Haven en het Hongkong eiland. We wandelen wat over de boulevard van de sterren welke voornamelijk in het teken staat van Bruce Lee en enige andere kungfu meesters op het witte doek. Halverwege staat een amateurbandje oude nummers op valse wijze ten gehore te brengen. Ondanks de trommelvliesscheurende kwaliteit van de band, staan er toch nog behoorlijk wat mensen te luisteren. Geamuseerd of misschien verbaasd. Gelukkig dat zulke bandjes hun muziek alleen ten gehore mogen brengen op een pier ver in het water als hier of diep in een park.

:-$2217'34.59"N 11410'24.05"E

De Hongkong skyline met de bekende lichtpalen

Elke avond om acht uur precies begint het multimedia spectakel "Symphony of Lights". Van de noordzijde kijk je precies op de skyline van Hongkong eiland met zijn felbelichte gebouwen. Nu hebben die Hongkongnezen alle gebouw belichting tesamen met extra schijnwerpers en lasers op daken en wat vuurwerk op muziek gearrangeerd van ongeveer 15 minuten. Het is een heel erg grappig gezicht om alle hoge gebouwen aan de andere kant van de baai te zien knipperen op de maat en melodie van een gezellig deuntje. Misschien een idee voor Amsterdam ?

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 5229 )
Suzhou (14.07.06) 
vrijdag, 14 juli, 2006, 02:06

Chinezen slapen werkelijk op de meest rare plaatsen en houdingen


De hele dag potten met lotusplanten versjouwen is ook werk


Deze dame lijkt douchekoppen te verkopen


Wieroken. Nou deze boedhisten roken in ieder geval


En wat doen we 's avonds. Juist...eten

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3324 )
Tongli (13.07.06) 
donderdag, 13 juli, 2006, 13:27
Hoewel we uiteindelijk naar Suzhou gaan, bezoeken we eerst het oude plaatsje Tongli. Zoals zovele oude plaatjes in de Yangtze delta, heeft Tongli ook vele kanalen en wordt ook Venetie van het Oosten genoemd. Een gondeltochtje is dan ook onderdeel van de toeristische attracties in dit dorpje.

:-$319'32.03"N 12043'2.03"E

Even een laatste inspectie van de toeristenuitrusting

Onze gondelier is een rustige vrouw in vergelijking met de anderen die van boot tot boot luidkeels de nieuwtjes van de dag aan het uitwisselen zijn. De toch laat ons een glimp van het leven hier zien en ook wat van het verleden. In een kanaal ligt een boot met daarop 4 aalscholvers met touwtjes vastgemaakt. Deze aalscholvers werden vroeger gebruikt om te vissen. Zij konden echter de vis niet doorslikken, daar een ander touwtje rond de nek het doorslikken van de vis verhindert. Chinezen zijn dol op dieren, zolang ze maar voor hen werken of in de pan liggen.

:-$319'34.39"N 12042'52.58"E

Schuitje varen, theetje drinken

Na de vaartocht is het tijd voor een bakkie thee in het bekendste theehuis van het dorp. We krijgen een speciale thee (en kunnen het natuurlijk ook kopen voor weinig) en ook worden wij getrakteerd op een origineel Chinees lied gezongen door de gastvrouw van het huis. Deze kwelling is echter van zo'n zwaar kaliber dat ik liever bloot op de foto in de Abu Ghraib sta dan dit moet ondergaan. Om mij heen zie ik meerdere reisgenoten op wel heel trage wijze in hun oren peuteren. Gelukkig blijkt het optreden pijnlijk maar ook kort als het lostrekken van een pleister.

:-$319'30.81"N 12042'48.89"E

Typisch Tongli bootje met staafmixer

Na nog wat rondgelopen te hebben banen we weer een weg naar de bus voor het volgende agendapunt, de nummer 1 zijdefabriek. Dat lijkt me erg interessant om te zien. De tour begint eerst met wat theoretische uitleg over de rupsjes, draadjes en zijde, maar dan gaan we het ook in praktijk zien. De rupsen, die inderdaad zo glad als zijde zijn, en hun cocons. Dat cocons gekookt worden en elk uit een enkele draad bestaan. Hoe complexe machines de draad op pikt en afwikkelt van enkele cocons tegelijkertijd tot een zijdedraad. En natuurlijk ook het weven en verven van de stof.

:-$3119'29.11"N 12036'52.31"E

Ingewikkelde machine ontwikkelt gewikkelde cocons

Natuurlijk gaan de machines uit zodra wij weer buiten zijn, maar eerst moeten we door de enorme winkel met zijde-produkten. De meeste spullen zijn echter veel te duur in vergelijking wat je betaalt in Shanghai voor hetzelfde puur zijde materiaal. Speciaal voor ons wordt er nog even een modeshow opgevoerd en dezelfde meisjes die minuten geleden met hoofddoek en schort nog bij de machines stonden, lopen nu over de catwalk om ons van hun gladde buitenkantje te laten genieten. Dit motiveert wel, maar niet de kooplust, dus maar gauw in de bus en op weg naar de eerste tuin. We stoppen echter eerst nog even bij de Marco Polo brug om tussen de verkopers door naar en van de brug te lopen. Het bijzondere is dat Marco Polo op deze brug heeft gestaan. Lekker belangrijk! Lijkt me moeilijker een oude brug te vinden waar Marco Polo niet overheen geweest is.

:-$3118'0.54"N 12037'46.90"E

Tuin van de Meester van de Netten. Joop van de Ende dus.

De Tuin van de Meester van de Netten is een van de kleinste, maar ook een van de mooiste tuinen van de vele tuinen in Suzhou. Natuurlijk is de originaliteit weer niet groot en heeft de stijl veel weg van de Yu tuin en meeste andere tuinen uit deze periode, maar genieten is het toch. Uiteindelijk vertrekken we naar het hotel en dineren in de buurt. 's Avonds zoeken we nog even een barretje op, maar iedereen is zo moe dat we het niet te laat maken. Morgen is het weer vroeg apel bij sergeant buitendienst Ans.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 5147 )
Yuyuan (12.07.06) 
woensdag, 12 juli, 2006, 11:33
Dit is de eerste officiele dag van de groepsreis "Schilderachtig China" van SRC cultuurvakanties. De rest van de groep land in de morgen op het Pudong vliegveld en we hebben afgesproken om elkaar te ontmoeten in het hotel. Dus op tijd op weg met taxi's naar het hotel aan de Zhongshan Bei Lu welke gerunt wordt door een vliegtuigmaatschappij. Het ziet er okay uit, echter de buurt is niet zo interessant.

:-$3113'45.70"N 12129'10.93"E

Leukste van groepsreizen is als een kudde achter de gids aan

We zijn iets te vroeg, maar even later arriveert ook een groep die zelfs van grote afstand te herkennen zijn als Nederlanders. En club van allerlei pluimage, leeftijden, rangen en standen waar ons kleine groepje zo in past. Ook maken we kennis met Ans die onze gids en toeverlaat op deze China safari zal zijn. Ze is behoorlijk bekend met China maar wordt natuurlijk altijd bijgestaan door een lokale gids.

:-$3113'45.14"N 12129'15.74"E

Doet enigszins aan Leonardo denken, maar geen verborgen code

Eerst natuurlijk het incheck ritueel en kamerverkenning, maar dan is het al gauw tijd om de bus in te gaan voor een korte rit naar de eerste bezienswaardigheid, Yuyuan. Natuurlijk heb ik deze tuin al meerdere malen gezien, maar dat is ook te verwachten als je een reis boekt met Shanghai erin. De tuin is echter mooi en geen probleem om meerdere malen te bekijken. Meer irritant is de altijd aanwezige commercie rond een attractie als deze. By de Yu tuinen is er zelfs een groot winkelcentra opgetrokken.

:-$3113'45.97"N 12129'14.71"E

Steengoed en keihard zo'n rotstuin

De bouwer van de tuin heeft duidelijk een voorkeur voor rotsen, maar ook het water, de bomen en de gebouwtjes dragen een steentje bij aan het schilderachtig geheel van de tuin. Het is er relatief rustig omdat je voor de toegang betalen moet zodat je soms zelfs een foto kan maken met geen toerist erop. Dit in tegenstelling tot het publiek toegankelijke theehuis en vijver juis buiten de tuinen. Daar staan de mensen normaal oor aan oor.

:-$3114'27.73"N 12129'4.69"E

Even meten. Henk is erg blij met meer bier in zijn glas

Na de Yuyuan gaan we op weg voor een ritje over de Bund en stoppen we bij het Peace Hotel. Iedereen heeft de gelegenheid om even Nanjing Dong Lu in te lopen en we verzamelen daarna op het dak van het hotel. Wij hebben genoeg gelopen en al genoeg Nanjing Lu gezien en gaan dus direct het dak op voor een geweldig uitzicht op een koel glas bier.

Nadat langzamerhand iedereen op het dak is en ons goede voorbeeld in praktijk aan het brengen is begint de tijd voor vertrek naar het diner aan te breken. Beneden is duidelijk het "kom van dat dak af" van Ans te horen en het pruttelen van de busmotor. Het eten is redelijk in mijn maatstaven en afdoende. De avond besteden we verder rond het hotel. Wat inkopen doen voor de volgende dag en een rugzakje pakken om mee te nemen naar Suzhou. De grote koffers laten we in Shanghai.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3911 )
Xujiahui (11.07.06) 
dinsdag, 11 juli, 2006, 08:38
Omdat ik beloofd had de Lufeng op de zaak te parkeren tijdens mijn afwezigheid en nog wat urgente zaken af te handelen, vertrekken we na het ontbijt met de wagen richting Xujiahui. Ik drop ze daar af en laat ze voor het eerst maar eens zelf Shanghai verkennen. Het drukke winkelgebied zal zeker interessant zijn en van daar kunnen vele andere leuke zaken zelfs te voet bereikt worden.

:-$3111'38.96"N 12126'1.65"E

Shanghainese uitvinding: De BBQ-Fiets.

Na mijn email synchronizatie en check op het werk, bel ik even waar ze nu zijn. Blijkt dat Xujiahui te druk voor hen was en nadat ze wat gewandeld hadden in Xujiahui park, nu ergens op de Hengshan Lu te zijn ter hoogte van Zapata's. Met een taxi ben ik daar snel en ik sluit weer aan bij de groep die lekker in een cafe zitten te genieten, voor de verdere wandeling.

:-$3113'26.59"N 12126'31.15"E

Even rusten in het Jing'an parkje

We lopen Hengshan Lu af en gaan noord richting Nanjing Lu en passeren daarbij de Yan'an Lu welke een van de belangrijkste verkeersaders (verhoogde snelweg) van de stad is. Daar bevind zich ook de Jing'an Tempel en het Jing'an Park. De tempel gaan we maar niet in omdat het niet echt bezienswaardig is. Veel nieuw beton en weinig antiek. Het parkje is echter klein, maar leuk en lekker rustig behalve dan de cirkelzaagkrekels die overal in Shanghai een enorm lawaai maken.

:-$3113'49.68"N 12127'6.57"E

Weer moeten de ouwetjes even rusten

Op de Nanjing Lu rusten we weer even uit bij een Starbucks en drinken wat Frappacino's. De resterende route is nog een behoorlijk stuk totdat we eindelijk bij People's park aankomen. Daar zijn mensen op straat aan het dansen op de muziek van een bandje. Dit komt nogal vaak voor in China en vooral de Weense wals en Jive zijn favoriet. We lopen nog even de Nanjing Dong Lu winkelstraat in maar besluiten al gauw maar eens een hapje te gaan eten. We kiezen mijn favoriete restaurant in de Huanghe Lu waar we weer eens Chinese lekkernijen eten inclusief de speciale Mandarijnvis. Tijd om naar huis te gaan voor verdiende rust.

:-$3114'9.58"N 12127'58.55"E

Zoet-zuur gezicht is niet nodig voor het eten van zoet-zure vis

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |   ( 3 / 3953 )

Back Next